Bisfenol A borde förbjudas i Sverige

Nu vill Kemikalieinspektionen ha ett svenskt förbud mot det omstridda ämnet Bisfenol A, BPA, som finns i nappflaskor. Den som vill kan dock lätt undvika BPA idag, utbudet av alternativa flaskor är stort visar BarnNets granskning.

Flera länder, däribland Danmark och Kanada, har infört förbud mot nappflaskor som innehåller bisfenol A. Nu vill Kemikalieinspektionen att Sverige gör likadant:

- Det är dags att sätta ned foten även i Sverige och begränsa användningen av bisfenol A. Jag skulle önska att Sverige kunde agera på samma sätt som man gjort i Danmark, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg till Svenska Dagbladet (10 maj 2010).

På Livsmedelsverket gör man en annan bedömning och avvaktar EU:s utvärdering av ämnet. Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket säger till Svenska Dagbladet:

- Vi följer i första hand det arbete som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa bedriver. De kommer med en utvärdering av bisfenol före sommaren och vi har inte sett någon anledning att föregripa detta.

Nationellt förbud
Om inte EU agerar mot bisfenol A inom ett år vill miljöminister Andreas Carlgren att Sverige inför ett nationellt förbud mot kemikalien.
- Är det så att ett EU-förbud tar för lång tid så går vi före här i Sverige i avvaktan på ett EU-beslut. Dels vet vi utifrån vad som hänt internationellt att detta är en viktig fråga, dels har ju nu expertmyndigheten gett sitt besked, säger Andreas Carlgren till Svenska Dagbladet 11 maj 2010.
Även oppositionen vill ha ett stopp för bisfenol i barnprodukter och lovar ett förbud så snart det går, vid en valvinst.

Gott om alternativa flaskor

När larmet om bisfenol A blossade upp i Sverige våren 2008 fanns få alternativa nappflaskor för oroliga föräldrar. Nu är läget ett annat. Idag har alla stora tillverkare nappflaskor i annan plast som är fri från bisfenol A eller flaskor i glas.

Du hittar bild på alla flaskor som är fria från bisfenol A, och som säljs i svenska butiker i BarnNets guide till BPA-fria flaskor.

Vad är bisfenol A?
Bisfenol A är ett ämne som finns i hård och klar plast av typen polykarbonat, PC. Den här typen av plast är bl a vanlig i nappflaskor. Bisfenol A kan ”läcka” från flaskorna, speciellt om de är repiga och vid uppvärmning av flaskorna.

Ett flertal studier har visat att bisfenol A, även i låga doser, bl a kan leda till inlärningssvårigheter, fortplantningsproblem, cancer och diabetes.

Godkända flaskor




Kommentarer
Postat av: Jenny

Bra ämne du tar upp Johanna:o))



Vi använder Born free.



Kram!

2010-06-01 @ 11:32:34
URL: http://www.barnlangtan.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0