Gåstol.

Vi fick en gåstol till Neo i doppresent och nu satt jag och kollade lite hur gamla dem ska va när dem ska börja andvända den, då hittade jag denna artikel. Så det blir länge tills vi sätter fram den. Ser att det står 6 månader här


Läkare larmar: "Gåstolen kan hämma barnets utveckling"

Allt om Barn Föräldrar bör inte ha för bråttom med att parkera sina barn i gåstolen. Först när barnen kan gå själva utan stöd är gåstolen lämplig att använda, menar barnläkaren Roland Sennerstam.
"Annars riskerar man att hämma barnets motoriska utveckling", säger han.

 Många föräldrar investerar i en gåstol till det lilla barnet. På det viset kan till och med ett sex månader gammalt spädbarn fara runt på egen hand.

Men användandet av gåstol är långt ifrån oproblematiskt, menar barnläkaren Roland Sennerstam. Genom att sätta ett alltför litet barn i en gåstol riskerar man att hämma barnets motoriska utveckling.
– Vid sex månader har barnet precis börjat lära sig att vända på sig själv och lyfta framkroppen med armarnas hjälp. Vid 7-8 månader börjar de krypa och vid ungefär nio månader reser de sig. De börjar upptäcka vad kroppen kan. Men för att den här utvecklingen ska ske måste barnet befinna sig i bukläge, säger Roland Sennerstam till AlltomBarn.se.

Varje månad stöter han på flera fall där barnets motoriska utveckling försenats på grund av flitig användning av gåstol.
– Jag ser ofta problem med det här. Ibland har jag också märkt att det är svårt att få in barnet på rätt bana igen. Jag tar därför alltid upp det här vid 6-månaderskontrollen och påtalar att jag inte tycker att tidig användning av gåstol är bra.
– Man tar ifrån barnet glädjen av att upptäcka vad kroppen klarar av och det är helt fel biologiskt och utvecklingsmässigt.

Vid vilken ålder är det då okej att sätta barnet i en gåstol?
– Jag tycker det kan vara okej när barnet är cirka tio månader och har utvecklat sin motorik, eller för enkelhetens skull, när barnet kan gå utan stöd.







Kommentarer
Postat av: Sandra

Oj, då kanske man ska vänta med att köpa en sån då :S När är denna publicerad?

2010-02-02 @ 00:20:41
URL: http://whybenormal.blogg.se/
Postat av: hanna

Sålänge man inte har dom i den dagarna i ända tror jag inte det är så farligt, de tycler ju den är rolig oxå. Och vi hade en till elliot och han gbörja gå när han va 10 månader ändå...och ja han satt ju inte där mer än en litren stund på dan, om ens varje dag! De blir nog bra =) kram

2010-02-02 @ 07:55:36
URL: http://elliotminprins.blogg.se/
Postat av: Nea

dom förstorar alltid allting. Lovis älskade sin gåstol och så länge dom gör de kan de väl inte ta skada. Man sätter ju inte dom där i flera timmar. tror de är roligt för dom och dom får vara med mer.

2010-02-02 @ 12:34:49
URL: http://neeaaaa.blogg.se/
Postat av: Lisa

meh, när barnet kan gå själv kommer det totalvägra att gå i en stol som stänger inne det.

skitmärkligt. Men sen håller jag med om att inte ha barnet där för tidigt, Vibeke har bara gått max 10 ggr i sin och vi började vid 6 månader.

Hon gillade den inte.

Det är nog viktigt att barnet får ligga själv så mycket som möjligt utöver tiden i gåstolen för att det inte ska "hämma utvecklingen".

De blir säkert bra!

2010-02-02 @ 19:07:15
URL: http://liese.blogg.se/
Postat av: ★katta - Mamma till Isabelle o Melvin★

Melvin är 4 månader och han sitter redan i sin gåstol Han älskar den. Når så klart inte ner till golvet än, och han sitter där korta stunder med en kudde bakom ryggen som stöd. Han ölskar att sitta uppåträtt! Isabelle börja oxå så tidigt, har inte tagit nån skada på henne =)

2010-02-06 @ 22:18:07
URL: http://kattaaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0